Александр
Садовский

Врозріз із стереотипами

Вернісаж художника — це завжди свято. А цей, Олександра Садовського, що відбувся в Сумах у травні, вийшов за рамки міста і набув значення визначної події — він засвідчив появу в українському мистецтві талановитого художника-монументаліста.

Олександр Садовський відмовився від стереотипів, у нього свої, відмінні від інших, почерк і світосприймання. Статечний, доброзичливий у побуті, майстер тонко відчуває фальш і перетворює на своїх полотнах у примарні чудовиська або фантастичні явища, які неможливо уявити собі в дійсності. В його картинах ніби світяться зсередини насичені темні тони, відтіняючись раптом весняними кольорами, які нагадують українські вишиванки. Садовський обирає для своїх робіт великі формати, пише площинно, плямами заповнює весь простір полотна, тяжіє до кольорової стилізації. У триптиху «Пороги», створеному на контрастах чорного та сіро-сріблястого, автор своєрідно вирішує релігійну тему. Часто він звертається до літературної спадщини М. Гоголя, перевтілюючи через призму сьогодення незмінні людські вади. Так виникли неповторні оригінальні полотна «Залоскотаний козак» і «Сорок шостий сон колгоспника Івана Лисого». Майстер використовує образ драбини, який трактувався в народних малюнках як символ людського шляху або як символ страждань Ісуса Христа.

Багатоплановість, своєрідність Садовського приваблює багатьох цінителів живопису та колекціонерів. Картини художника були представлені на численних виставках, сім творів знаходяться у Сумському художньому музеї. Є його полотна і в західно-європейських галереях та приватних збірках, де вони гідно представляють наше вітчизняне мистецтво.

Надія Юрченко,
газета «Арт бульвар» № 1, січень 1994 р.