Александр
Садовский

«Шлях» пошуків і спалахів

Персональна виставка члена Спілки художників України Олександра Садовського «Шлях» з нагоди його 50-річчя, на якій представлено в основному нові твори, стала своєрідним підсумком складного творчого шляху митця.

Доля дарувала О. Садовському щастя бути художником. Народився він в живописній місцевості на Дністрі в родині каменяра, де Сашко був наймолодшим серед п’ятьох дітей. Але ще юнаком він залишився без батьків, тому йому самому довелося торувати свій життєвий шлях. З великою любов’ю до обраної професії він освоює малюнок та живопис, спочатку в Одеському художньому училищі, потім в Харківському художньо-промисловому інституті. Сам Олександр Васильович з великою повагою згадує своїх вчителів. А на захисті дипломної роботи в Харкові його керівник народний художник України О. Хмельницький скаже: «Садовський — це майбутня гордість України». І вчитель не помилився.

З 1984 року О. Садовський живе і працює в Сумах. Як Художник-монументаліст він багато оформляє фресками та мозаїчним панно навчальні заклади, лікарні, інші заклади. Одночасно він пише станкові картини, темою яких є людина. Його твори побудовані на асоціаціях, де присутні і гротеск, і добрий гумор, кольоровий лаконізм, який змінюється на глибокі живописні спалахи.

Олександр Садовський — учасник багатьох художніх виставок, арт-фестивалів. Кілька разів він одержував різні мистецькі нагороди. Останньою є минулорічна премія обласної ради в галузі літератури і мистецтва. Перша персональна виставка художника відбулася саме в нашому музеї в 1993 році, а два роки тому він одночасно експонував свої твори в трьох виставкових приміщеннях обласного центру. Потім з успіхом його твори були представлені в Києві та Москві.

Нині ми бачимо нові твори, нові композиції митця-сумчанина, в яких органічно переплелись біблійні та сучасні знаки-міфологеми, де особистий досвід художника стикається з історичним досвідом людства, де є місце як конфлікту, так і гармонії. Він знаходить свій особистий стиль в мистецтві, власним шляхом іде до своїх образних мислень, гідно виконуючи своє завдання на цій Землі.

Надія Юрченко,
газета «Сумщина» № 29 (18410), 14 березня 2001 р.